Hete temperaturen, dat betekent ZOMER! Wij krijgen vaak deze vraag: “Ik wil mijn huis verkopen maar je huis te koop zetten in de zomer of zomervakantie, is dat wel verstandig?” Daar zeggen wij JA op. We sommen even de redenen op:

Tegen 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen, die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn. Voor alle zelfstandige woningen (= studio, eengezinswoning of appartement) is de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm in werking getreden op 1 januari 2015. De regeling geldt niet voor kamers. Ook daken kleiner dan 2 m² worden vrijgesteld.

Of je nu midden in de stad, in een woonwijk of op het platteland woont: niets is leuker dan buiten zijn. Dacht je dat je groene vingers en een grote oppervlakte nodig had om een leuke buitenplek in te richten? Helemaal niet. Ontdek drie tuintrends die je makkelijk kan toepassen in je tuin of op je balkon.

Gisteren (24/10) werd in de Plenaire vergadering van het Vlaams Parlement het Vlaams Huurdecreet aangenomen, dat in werking treedt op 1 januari 2019 (uitgezonderd de bepalingen rond de huurwaarborg - art. 37). Dit artikel zal in werking treden op het moment dat het toekomstige Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een huurwaarborglening bepaalt. Dit besluit voorziet eveneens in een inwerkingtreding van art. 37 op 1 januari 2019 en gaat nu voor advies naar de Raad van State, waardoor het zich in een finale fase bevindt.

Gaat u uw woning renoveren of verbouwen? Dan komt u misschien in aanmerking voor één of meerdere premies of financiële voordelen. Zowel de verschillende overheden, de netbeheerders, de gemeenten als de provincies geven premies. Of u in aanmerking komt voor een premie of voordeel hangt af van een aantal voorwaarden. Die voorwaarden zijn specifiek per premie.

Wanneer je een woning of bouwgrond koopt, dan betaal je daar belastingen op. In sommige gevallen gaat het om verkoop- of registratierechten, in andere gevallen om btw. Wanneer betaal je precies wat? (HoHo magazine, editie 9)

Het decreet van 28 mei 2018 hervormt de registratierechten. De 7 krachtlijnen van deze hervorming zijn: